Finalitza la 5a Escola Pacifista del Centre Delàs a Lleida: un cap de setmana de tallers i aprenentatge compartit a Mas Miravall
El cap de setmana del 5 i 6 d’abril va concloure la 5a Escola Pacifista del Centre Delàs a Catalunya, que va ser dirigida a un públic jove i tenia com a objectiu aprendre, reflexionar i conèixer recursos i iniciatives per aturar el negoci de la guerra i pensar en alternatives per a la creixent despesa militar en l’àmbit nacional i internacional.
Una dotzena de participants, d’entre 18 i 35 anys, van compartir durant aquest cicle formatiu dues jornades de tallers, seminaris i dinàmiques d’aprenentatge compartit a Lleida.
La primera sessió de l’Escola va tenir lloc el dissabte 5 d’abril després d’unes dinàmiques non-formal per crear un grup cohesionat, va ser liderada per Jordi Calvo, coordinador del Centre Delàs i investigador, i va servir per parlar dels conflictes i de la seva anàlisi. Es va fer servir la metodologia del cercle de la identitat per poder aprofundir en l’anàlisi crítica dels conflictes. Les participants van haver d’analitzar les pròpies identitats, focalitzant-se també sobre els propis privilegis, per poder entendre d’on neixen els conflictes. Una vegada fet això, els grups van treballar en l’anàlisi de dos conflictes específics, Rússia i Ucraïna, Israel i Palestina, i van preparar una presentació sobres els dos conflictes i després els van explicar en una sessió plenària.
La segona sessió va estar enfocada en el cicle econòmic militar i el concepte de seguretat, i va ser dinamitzada per Quique Sánchez. En aquesta el grup va reflexionar sobre com els estats inverteixen a formar persones i adquirir mitjans per a preparar la seva defensa, esperant una guerra, i de com els diners destinats a la “defensa” militar, no poden ser utilitzats per una seguretat humana i compartida.
Després, vam acollir el Jaume Añe, d’Aturem les guerres – Lleida, que va venir a explicar les activitats que està organitzant el seu moviment i les campanyes que estan coordinant al territori.
El diumenge dia 6 va començar amb energizers per despertar-nos i carregar les piles, per poder començar amb un debat dinamitzat per Quique Sánchez i Antonella Di Matteo a través l’activitat del Baròmetre de valors (walking debate). Les participants es van haver de posicionar i d’explicar les seves opinions sobre qüestions com: L’ésser humà és violent per natura? Aniria a lluitar a la guerra per protegir el meu país? La resistència pot ser també noviolenta? I altres preguntes a través de les quals les participants van poder compartir les seves opinions i qüestionar-les en un debat participatiu.
La 5a edició de l’escola va acabar amb una sessió d’avaluació on les participants van poder donar les seves opinions sobre aquesta proposta formativa.
La cinquena edició d’aquest cicle formatiu sobre activisme pacifista va comptar amb la col·laboració del Consell de la Joventut de Barcelona, i amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i el col·lectiu Aturem les guerres Lleida. Podeu consultar el programa complet de la trobada formativa en aquest enllaç.







