Acollim a Barcelona debats sobre la crisi ecosocial i la construcció de la pau ambiental a la segona edició de les Jornades del Grup de Pau Ambiental d’AIPAZ

Acollim a Barcelona debats sobre la crisi ecosocial i la construcció de la pau ambiental a la segona edició de les Jornades del Grup de Pau Ambiental d’AIPAZ

El 26 i el 27 de març van celebrar-se les II Jornades del Grup de Pau Ambiental d’AIPAZ, a Barcelona. Les jornades van tenir lloc al Pati Manning i van ser organitzades per AIPAZ, FUHEM Ecosocial i Centre Delàs d’Estudis per la Pau, en col·laboració amb la Fundació SIP, Gernika Gogoratuz, la Fundación Cultura de Paz i l’IPAZ, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

Amb el títol de Crisi ecosocial: propostes per a la construcció de la Pau Ambiental, les jornades es van organitzar en dos dies i van allotjar quatre taules rodones, els actes d’inauguració i cloenda i una conferència inaugural a càrrec de Joan Martínez Alier.

Després de la inauguració a càrrec d’Ana Barrero, Santiago Álvarez i Pere Ortega, vam tenir l’ocasió d’escoltar Joan Martínez Alier de l’ICTA de la UAB, que a la seva conferència Crisi ecosocial: claus per construir la Pau Ambiental ens va presentar una excel·lent eina elaborada a l’ICTA, la seva Atles de Justícia Ambiental i ens va convidar bases militars i nuclears, centrals hidroelèctriques, va parlar sobre com la destrucció de la natura és una amenaça per a la pau i sobre la necessitat duna justícia social i ambiental.

La primera taula rodona Estratègies davant l’ecocidi des de l’acadèmia i la societat civil, va comptar amb la presència de Valeria Berros, professora de la Universitat Nacional del Litoral (Argentina) i investigadora del Projecte Speak4Natura (en què participa FUHEM Ecosocial) i Sara Mediavilla de Survival Internacional.

La taula següent Els riscos de la crisi ecosocial i els desafiaments per a la pau va comptar amb la participació de Santiago Álvarez Cantalapiedra, director de l’àrea Ecosocial de FUHEM, amb Beatriz Felipe Pérez investigadora del Centre d’Estudis de Dret Ambiental de Tarragona – CEDAT i Alejandra Chávez Tristancho d’Intermon Oxfam.

Després d’una pausa del cafè va iniciar la taula Girs epistèmics en la relació pau-ambient: enfocaments alternatius, en què vam comptar amb Antonio Ortega del Grup STAND, Pere Brunet i Pere Ortega, tots dos investigadors membres del Centre Delàs.

Pere Brunet va parlar de les contradiccions entre els discursos escoltats i les veus silenciades. Ens va fer algunes propostes des de la ciència: els límits i la justícia: intrageneracional, intergeneracional i interespècies. La mesura, la dignitat de les persones i els sistemes de vida digna. El viviment, sobre la necessitat de noves eines, tecnologies feministes per construir la pau. Per acabar dient que el bel·licisme és part del problema i no la solució. D’aquesta forma, compartia les reflexions sorgides de la darrera recerca en què ha participat que ha donat peu al Working Paper del Centre Delàs “Tecnologies feministes: eines per a construir la Pau”.

Pere Ortega va abordar les emissions GEH del sector militar i la seva relació amb la pau ambiental, tal com aborda en l’últim informe del Centre Delàs sota el títol “Mals fums militars. La petjada de carboni del sector militar a l’Estat espanyol”. Va recordar les paraules de Vicent Martínez Guzmán sobre la necessitat de trencar el discurs oficial hegemònic cap a una nova visió que interrelaciona directament l’ésser humà amb la natura. Abordar els conflictes ambientals des de la investigació per a la pau, oferint protecció a la natura, sense destruir el seu hàbitat, ja que cal protegir el medi ambient davant de qualsevol amenaça. Ens va parlar de les emissions d’efecte hivernacle dels exèrcits i de la manca de dades i transparència sobre el tema i suposarà pel que fa a augment d’emissions, els augments de la despesa militar proposats des de la Unió Europea.

L’última taula de debat Cap a un concepte de pau ambiental, va reunir Jesús Sánchez Cazorla de l’IPAZ, Luis Sánchez de la Universitat de Còrdova i Beatriz Arnal de WILPF Espanya.

I així vam arribar a la taula de cloenda amb els investigadors del Centre Delàs i membres d’AIPAZ, Pere Brunet i Tica Font, que van resumir el que s’havia parlat durant les jornades i van tancar aquesta segona edició de les Jornades sobre Pau Ambiental d’AIPAZ.



Compartir
Publicacions Relacionades
 31/03/2025

Linia de recerca :
Fes-te sòci/a i emporta't una làmina serigrafiada de la Paula Zapata!