Els Dies Acció Global sobre la Despesa Militar (GDAMS) 2025 llancen una crida per aturar l’augment desenfrenat de les despeses militars
Els Dies d’Acció Global sobre la Despesa Militar (GDAMS), estan tenint lloc fins al 9 de maig. Aquest període especial d’accions és part de la campanya GCOMS (Campanya d’Acció Global sobre la Despesa Militar) del International Peace Bureau (IPB) que coordina el Centre Delàs i que té per objectiu demandar grans reduccions de la despesa militar mundial i la redirecció d’aquests fons públics a atendre les veritables necessitats humanes.
Per a això, enguany han llançat una crida amb suport de centenars d’organitzacions d’arreu
Durant el darrer any, el món ha estat testimoni d’una escalada de violència alarmant: el genocidi a Gaza, la guerra a Ucraïna, la guerra civil al Sudan, el conflicte a la República Democràtica del Congo, i més de 30 altres conflictes armats al Sud Global (la meitat d’ells a Àfrica) han dut a milions de persones a la mort, a partir lesions, a perdre el seu mitjà de vida o a ser desplaçades a la força. A l’horitzó s’hi veuen encara més conflictes violents a mesura que s’intensifiquen les tensions mundials i creix la competència entre nacions, mentre que el dret internacional i els organismes de mediació i resolució de conflictes, com les Nacions Unides, són ignorats o deixats de banda.
El militarisme està clarament alimentant totes aquestes guerres i violència, però malgrat les crides a passar de les armes i la violència a les negociacions de pau i el desarmament, els governs estan incrementant significativament les seves despeses militars redoblant així la seva aposta per la mateixa recepta pel desastre. En comptes de buscar camins cap a la pau invertint en diplomàcia, ajuda humanitària i resolució de conflictes, han decidit donar més i més diners a la indústria armamentística. La història ens ha demostrat repetidament que la militarització no porta ni pau ni seguretat; perpetua els cicles de destrucció, patiment i injustícia i alimenta el col·lapse climàtic. La militarització, per tant, no és una solució sinó part del problema. Com pot més del mateix donar un altre resultat que no sigui més guerra, violència i injustícia?
Tota aquesta violència també està sent alimentada per discursos i polítiques cada vegada més agressius i obertament supremacistes d’una extrema dreta en ascens i un centra que es desplaça cap a la dreta, que exageren un clima de por i presenten una major militarització i securització de les nostres societats com l’únic camí a seguir, tancant així qualsevol debat públic.
Gastar diners en guerres i rearmament vol dir desviar recursos valuosos del nostre benestar. Cada cèntim que es gasta en armes és un cèntim que no s’inverteix en serveis públics essencials, on realment es millorarien vides, es proporcionaria autèntica seguretat i es construiria una pau sostenible. En un moment de crisi climàtica i mediambiental que posa en perill el planeta i la vida de les generacions actuals i futures, és essencial reduir els pressupostos militars i utilitzar aquests recursos per salvar a les persones i al planeta. Donar prioritat a les despeses relacionades amb la guerra per sobre de les necessitats fonamentals de la societat agreuja el patiment, aprofundeix la inseguretat econòmica i amplia la desigualtat social. Una major militarització i l’augment de la despesa militar comportaran necessàriament més austeritat i retallades als serveis públics essencials, a la vegada que alimentaran la repressió i la pèrdua de drets i llibertats, tant dins com fora de país. També és primordial desmuntar el mite dels efectes positius que tenen les inversions militars en les economies nacionals. L’augment de la despesa militar, a més a més de reforçar un statu quo basat en la violència i la injustícia, desvia recursos de sectors civils més productius, que reporten majors beneficis, tant a curt com a llarg termini, incloent-hi la creació de llocs de treball.
Exigim el final d’aquesta temerària carrera armamentística. El món no necessita més armes sinó més diàleg, cooperació, institucions democràtiques globals i un compromís amb la justícia i la dignitat humana.
- Fem una crida urgent als governs perquè redueixin la despesa militar i abordin en el seu lloc, mitjançant la cooperació i la diplomàcia, els reptes mundials del nostre temps, que necessiten tots els recursos disponibles.
- Demanem que es realitzin esforços reals per a aconseguir el desarmament mundial, aturar el comerç d’armes i posar fi als enviaments d’armes a països en conflicte implicats en la inestabilitat regional o que violen sistemàticament els drets humans i el dret internacional. Demanem a governs i empreses que donin prioritat a la pau i la justícia per sobre dels beneficis derivats de la fabricació i el comerç d’armes.
- Demanem als governs (especialment al dels Estats Units i als de països de la UE) que deixin de subministrar i comprar armes a Israel, i que utilitzin tots els mitjans existents, inclosa l’adopció de sancions contra el govern israelià, per a pressionar per un alto el foc real i la fi del genocidi a Gaza.
- Demanem un debat sincer i actiu sobre arquitectures de seguretat internacionals i regionals noves amb capacitat de resposta, basades en les idees compartides de seguretat comuna, desarmament i justícia global. Fem una crida als governs perquè respectin el dret internacional i els tractats internacionals de desarmament, recolzin el marc internacional de resolució de conflictes de les Nacions Unides, apliquin els compromisos contrets al Pacte de les Nacions Unides pel Futur i preparin activament una quarta Sessió Especial sobre Desarmament a la AGNU.
- Demanem als governs que abordin ja la crisi climàtica. Els exèrcits mundials són responsables del 5,5% de les emissions mundials de gasos d’efecte hivernacle (GEH). Això vol dir que si els exèrcits mundials fossin un país, serien el quart major emissor. Augmentar la despesa militar vol dir augmentar també les emissions de GEH. Si es poden destinar milions de dòlars a la compra d’armes, no hi ha cap raó per la qual no es puguin destinar al finançament de la lluita contra el canvi climàtic per a fer front al repte més gran al qual s’ha enfrontat mai la humanitat.
- Fem una crida a la societat civil a nivell local, nacional, regional i internacional perquè s’uneixi a la campanya GCOMS per combatre la tendència a l’alça de la despesa militar, reforçar el moviment global per la pau i la justícia i desafiar als responsables polítics que pretenen justificar un militarisme sense fi en nom de la seguretat.
Pots singar la crida dels GDAMS com a organització aquí.
També pots estar interessat/da en signar aquestes iniciatives relacionades:
- Stop Rearm Europe
- Manifest ‘No ens resignem al rearmament i a la guerra a Europa’
- Manifest contra la Militarització: Científics s’uneixen en oposició al rearmament de la U
Els Dies d’Acció Global sobre Despesa Militar (GDAMS) de 2025 inclouen:
– 10-11 d’abril: Conferència de Seguretat Comuna
– 15 d’abril: Tax Day als EUA
– 22 d’abril: Dia de la Terra
– 28 d’abril: Llançament de les noves dades sobre despesa militar del SIPRI (dades sobre 2024)
– 9 de maig: Dia de la Pau a Europa
Podeu seguir totes les activitats, comunicats i novetats de la campanya internacional al seu web: https://demilitarize.org/